Flytande stock flyter förbi

Åttaåriga pojken Rinji får besöka en tjärn tillsammans med fritids för första gången. Där vid den lilla skogssjön upptäcker han både grodägg och grodyngel. Men det finns något som är ännu mer lockande: att utforska skogen som omger honom. Något gömmer sig där inne, det är han helt säker på. Men vad? Rinji samlar mod för att ge sig ut och se, känna och dofta sig fram till skogens hemligheter.

KARAKTÄRER

RINJI

Huvudkaraktären i barnberättelsen Flytande stock flyter förbi. Hans namn är Rinji och hans ursprung är Japan. Eftersom familjen flyttade till Sverige när han var nyfödd vet han inte så mycket om landet på andra sidan jordklotet. Hans föräldrar har beskrivit  Japan för honom och han själv har läst manga och sett anime för att få en uppfattning om landet. Men till sommaren ska han äntligen få resa med hans mamma och träffa hans morbror för första gången. Något han ser väldigt mycket fram emot (bok nummer två är under arbete och handlar om när Rinji reser med hans mamma till Japan).

Rinji är en nyfiken, försiktig, skämtsam och snäll pojke. Han älskar att tävla, speciellt när det kommer till springtävling. Det han däremot inte gillar är när han känner sig orättvist behandlad. Då kan han bli arg.

Nyfikenheten gör honom även intresserad att lära sig nya saker. Att få kunskap tycker Rinji är väldigt spännande. Skolan blir därför en självklar plats för honom. Naturen är en annan plats som Rinji trivs bra att vistas i och få undersöka. Ibland blir det till och med unika möten med de mystiska djuren i skogens mörka barrtäd. 

 

Skämtsamma killen David

Den glada och skämtsamma eleven i klassen. Han kan uppfattas vara lite retsam och det är inte alltid andra uppskattar hans skämt. Men innerst inne menar han inte att vara elak, det blir bara lite fel ibland.

Han och Rinji visar sig ha ett gemensamt intresse som också gör att de kommer varandra lite närmare som kompisar. 

David är en av de karaktärerna i boken som jag kommer skriva en egen berättelse om. I Flytande stock flyter förbi får man en kort bild över vem han kan vara. Det ger en bra början till att därefter få följa David i hans upptäcktsfärd i livet.

DAVID

SOFIA

Tuffa tjejen Sofia!

En självsäker tjej som säger vad hon tycker. Hon älskar att tävla och har en väldigt stark vinnarskalle. För henne handlar allt om sport. Ibland kan killar vara lite små rädda för henne, förmodligen för att hon är både längre och starkare än många i hennes ålder. Hon är egentligen väldigt snäll och omtänksam, men kan uppfattas lite kaxig och elak när hon säger vad hon tycker, vågar ta plats och är rak på sak. Några av Sofias stora förebilder är såklart Pippi Långstrump och Ronja Rövardottter.

Sofia är den första kompisen som Rinji får i skolan. Rinji är ny i klassen och har därför inte hunnit få vänner än, men Sofia tar, såklart, initiativ till första mötet.
Sofia är en av de karaktärer i boken Flytande stock flyter förbi som jag kommer skriva mer om och där läsaren får följa hennes resa i livet.

Fritidsledaren Fredrik!

En skämtsam, glad och omtänksam fritidsledare som vill vara en bra förebild till eleverna i skolan. Han sjunger gärna med i sånger och skrattar mycket med barnen. Men framför allt älskar han naturen och vill till varje tillfälle i akt dela hans kunskap och intresse för växter och djur till de nyfikna barnen. Lika mycket som han är för skoj och lek tycker han att det är viktigt med ordning och reda. Att ställa sig i leden och hålla varandras händer när det är dags att gå, att eleverna alltid finns i närheten och att eleverna jobbar med skoluppgifterna är några saker Fredrik anser är viktigt.

Fredrik är den första fritidsledaren Rinji lär känna och de hittar varandra snabbt. Rinji älskar att skämta med Fredrik och Fredrik älskar att skämta tillbaka.

FREDRIK


DET UNIKA MED BOKEN

KUNSKAPSBOK

Årstiden i Flytande stock flyter förbi är vår, någon dag i april - maj, och författaren har därför tagit med de djuren och växterna som visar sig under vårperioden. Flyttfåglarna som återvänder, blommorna som blommar och djuren som vaknar från deras ide. Detta gör boken, inte endast till en spännande berättelse, utan också till en kunskapsbok för barn att lära sig. 

På slutet av boken är det en kort faktasida som förklarar vissa möten som Rinji upplever med djuren.

VERKLIG HÄNDELSE OCH RIKTIG PLATS

Platsen som berättelsen utspelar sig vid finns på riktigt och går därmed att besöka. Händelsen är dessutom hämtad från författarens egna liv som författaren själv fick uppleva. Du kanske inte får uppleva exakt samma sak, men det är heller inte en omöjlighet. Ta med dig boken och bocka av platserna medan du går mot sista destinationen, skogen.

PLATSEN FÅR DU SKRIVET AV FÖRFATTAREN NÄR DU KÖPER BOKEN.

FYRA ÄMNEN

Boken innehåller fyra ämnen: KULTUR, SOCIALT, VÄXTER & VATTEN, DJUR. Dessa ämnen kan du djupdyka i och lära dig mer om. Exempelvis KULTUR där Rinji kommer från Japan eller SOCIALT då Rinji är ny i skolan och nervös för att inte få några kompisar. VÄXTER & VATTEN då de besöker en tjärn och ser vitsippor samt DJUR då grodor simmar omkring i tjärnen.

🌟 Recensioner 🌟

"Barnbarnet bara älskade denna korta Kapitelbok som var full av äventyr som ett fritids var ute på. Där fick barnen besöka en tjärn full av små saligheter. Allt vi kan göra är att rekommendera denna bok."

jt.bocker161212, Instagram


"Rinji har mycket funderingar och här får vi se skogens mystik genom ett barns nyfikna ögon. Varför är träden kapade så mystiskt? Vad är egentligen den flytande stocken med ögon och öron för något? Och vad är ens en tjärn? Det är fina miljöbeskrivningar och illustrationer. En lättläst och härlig historia där vi får bekanta oss med skogens hemligheter utifrån ett barns perspektiv.🌲"

Ellinor Thörngren


"🌿 Det är en harmonisk, lekfull och välskriven högläsningsbok. Man njuter med Rinji om att våren är här. Det innebär även att man lär känna nya vänner och upptäcka naturen. Älskar att Rinji ska till Japan och att det finns Miyazaki referenser och manga."

Linnjbookis, Instagram


"Charmig liten bok för barn från 6-årsåldern om naturens härlighet, magi och ett helt underbar skogsupplevelse."

Brijdeep Kaur